Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Drijven - Delfino

Kunstwerk: Dag en nacht, Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Dag en Nacht is een heel bijzonder schilderij van Escher. De voorstelling is zo geschilderd dat de Dag en de Nacht niet tegelijkertijd waarneembaar zijn. Het zijn twee uitersten waar tussen je moet kiezen; de dag is waar je naar verlangt, maar de nacht is hetgeen dat je niet laat gaan. Zo hebben wij het schilderij van Escher geprobeerd uit te drukken in tekst en muziek. De tekst slaat op het verliezen van jezelf in de tijd: dag of nacht? Je weet niet goed meer wie jijzelf bent en de keuze die je telkens uitstelt komt dichterbij, terwijl je niet beseft dat beide keuzes goed kunnen zijn. Je wilt niet gehaast een keuze maken, je wilt je eigen weg volgen, ongestoord. Maar de stroming, het vaarwater, neemt je mee. De mogelijkheid tot het maken van een keuze vind je onverdiend, omdat je maar geen besluit durft te nemen. Hoe vind je jezelf terug? Laat de stilte toe en blijf eens staan, kijk om je heen – en besluit pas dan waar je heen wilt gaan.

Details

1458 Views
1241 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Delfino
Nummer: Drijven
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Dag en nacht
Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Onze hersenen kunnen dit kunstwerk nooit in één keer waarnemen: we kijken altijd óf naar de zwarte vogels óf naar de witte. Dat gegeven verbindt M.C. Escher aan de even onlosmakelijk aan elkaar verbonden dag en nacht. Vrienden en kennissen vinden de prent aanvankelijk maar ‘eigenaardig’. Toch wordt het uiteindelijk een van Eschers bestverkopende prenten

Het verhaal achter het werk
Met zijn beroemde houtsneden en etsen neemt Escher ons mee op reis door een wereld die niet bestaat en nooit kán bestaan. We zien gangen en trappen die nergens heen gaan, onwaarschijnlijke spiegelingen en onmogelijke hoeken. Eschers kunstwerken doen denken aan droomwerelden en hallucinaties, en maken het onvoorstelbare opeens voorstelbaar.

Over de kunstenaar
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. Zijn mathematische voorstellingen en onmogelijke werelden zijn alom bekend. Weinigen weten echter dat hij ook een avonturier was die tijdens zijn leven heel wat af reisde.
Escher brengt een groot deel van zijn leven door in het buitenland. Zijn liefde voor onbekende vergezichten brengt hem in onherbergzame Italiaanse streken, op vrachtschepen langs onbekende kusten en in rijkversierde, Moorse paleizen. Via Zwitserland en Brussel belandt hij uiteindelijk in Baarn.
In zijn beroemde werken komt alles samen. Ze zijn de som van de plekken die hij zag, de technieken die hij leerde en de wijze waarop hij zijn omgeving in zich opnam.

 

M.C. Escher’s ‘Dag en Nacht’ © The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com

Tags

Droom Reis Reizen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken