Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Day and Night - Annette Vogel

Kunstwerk: Dag en nacht, Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Dag en Nacht- M.C. Escher (Day and Night)

Het is geen toeval dat ik juist dit werk uitgekozen heb. Al lange tijd koester ik de wens een poster van Dag en Nacht in mijn bezit te hebben. Dit omdat het mij intrigeert hoe de vogels in beweging lijken te zijn als ik switch met mijn focus tussen het zwart en het wit. Daarnaast heet ik Vogel van mijn achternaam, dus het lijkt me het gewoon leuk om zoiets in huis te hebben.

Toen ik zag dat dit werk van Escher in Artrocks aangeboden werd, dacht ik: ik heb hem nog niet in huis maar ik ga er een liedje over schrijven!

Daar had ik veel zin in en ben ik meteen begonnen met schrijven. Ik ging op zoek naar meer informatie over Escher, wie was hij eigenlijk?

Ik heb de laatste paar dagen zo’n beetje al zijn interviews verzameld en gelezen. Zijn manier van kijken, ervaren en denken spreekt mij heel erg aan (nooit geweten, zo leer je nog es wat!) Op grond van een aantal quotes schreef ik mijn liedje. Dit zijn de quotes die ik gebruik:

“So let us then try to climb the mountain, not by stepping on what is below us, but to pull us up at what is above us, for my part at the stars; amen.” M.C. Escher

‘’He who wonders discovers that this in itself is wonder.” M.C Escher

“I play a tiresome game.” M.C. Escher

‘’I am always wandering around in enigmas.” M.C. Escher

Nadat ik met Mario (bass) het liedje opgenomen heb, wilde ik proberen er nog een filmpje bij te maken. Ik wilde het simpel houden: een zwart-wit opname waarbij wij zo onbeweeglijk mogelijk de camera inkijken. Ik vind het standpunt van het onbewegelijke mooi passen bij de visie van Escher:

“We do not know space. We do not see it, we do not hear it, we do not feel it. We are standing in the middle of it, we ourselves are part of it, but we know nothing about it.” M.C. Escher

Annette (vocals, gitaar) / Mario (bass)


Links van de artiest: Website

Details

1118 Views
1249 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Annette Vogel
Nummer: Day and Night
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Dag en nacht
Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Onze hersenen kunnen dit kunstwerk nooit in één keer waarnemen: we kijken altijd óf naar de zwarte vogels óf naar de witte. Dat gegeven verbindt M.C. Escher aan de even onlosmakelijk aan elkaar verbonden dag en nacht. Vrienden en kennissen vinden de prent aanvankelijk maar ‘eigenaardig’. Toch wordt het uiteindelijk een van Eschers bestverkopende prenten

Het verhaal achter het werk
Met zijn beroemde houtsneden en etsen neemt Escher ons mee op reis door een wereld die niet bestaat en nooit kán bestaan. We zien gangen en trappen die nergens heen gaan, onwaarschijnlijke spiegelingen en onmogelijke hoeken. Eschers kunstwerken doen denken aan droomwerelden en hallucinaties, en maken het onvoorstelbare opeens voorstelbaar.

Over de kunstenaar
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. Zijn mathematische voorstellingen en onmogelijke werelden zijn alom bekend. Weinigen weten echter dat hij ook een avonturier was die tijdens zijn leven heel wat af reisde.
Escher brengt een groot deel van zijn leven door in het buitenland. Zijn liefde voor onbekende vergezichten brengt hem in onherbergzame Italiaanse streken, op vrachtschepen langs onbekende kusten en in rijkversierde, Moorse paleizen. Via Zwitserland en Brussel belandt hij uiteindelijk in Baarn.
In zijn beroemde werken komt alles samen. Ze zijn de som van de plekken die hij zag, de technieken die hij leerde en de wijze waarop hij zijn omgeving in zich opnam.

 

M.C. Escher’s ‘Dag en Nacht’ © The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com

Tags

Droom Reis Reizen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken