Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Dit zijn de Dagen van PeculiarG jouw favoriet? Binnenkort start de tweede stemronde

Dit zijn de Dagen - PeculiarG

Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe, Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Leven in het hier en nu. De intensiteit van de omgeving en het moment in je opnemen zoals het er is. Ik interpreteerde het schilderij van Wiegers als een momentopname van een plek waar hij zich thuisvoelt. Zoals de liefde die hij voelt doorvloeit in de kleuren die hij heeft gebruikt heb ik geprobeerd deze emotie vast te leggen in deze compositie.

Details

1441 Views
1496 Dagen
1 Stem

Deel deze inzending


Artiest: PeculiarG
Nummer: Dit zijn de Dagen
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe
Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Je ziet een lage winterse zon die de heide op het Balloërveld in vuur en vlam zet. De gloeiende kleuren van dit landschap van Ploeg-oprichter Jan Wiegers (1893-1959), drukken een intens gevoel uit.  Ook de achterzijde van dit schilderij heeft Wiegers beschilderd. Wiegers heeft hier het uitzicht uit zijn huis in de Groningse wijk ͚De Hoogte͛ geschilderd.  

Waar gaat het over?

Dit schilderij is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Wiegers' gematigde expressionisme van de late jaren twintig. De vrij natuurgetrouwe weergave van het Balloërveld bij Gasteren laat zien hoe Wiegers het Duitse expressionisme loslaat om tot een heel eigen, meer impressionistische stijl te komen. Kunstcrictici uit zijn tijd noemen Wiegers’ eerdere werk ‘luidruchtig’, nu zien ze ‘een brillianten, maar zachten luister’. Wiegers staat waarschijnlijk met zijn fiets op het Visvliet, de weg langs het Balloërveld tussen Gasteren en Loon.

Over de kunstenaar

Jan Wiegers (1893 - 1959) volgde de opleiding tot kunstenaar aan de Academie Minerva. Vanwege TBC moest hij in Oostenrijk ‘kuren’, waar hij de Duitse, expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner ontmoet. Wiegers is zeer onder de indruk van het werk van Kirchner, die schildert in grote vlakken met krachtige kleuren. Eenmaal terug in Nederland richt hij met een aantal andere kunstenaars de vooruitstrevende kunstenaarsbeweging ‘De Ploeg’ op. Wiegers krijgt vooral bekendheid met zijn expressionistische schilderijen, die nog iets wilder zijn dan die van Kirchner. Hij schopt het tot professor aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, maar wordt na zijn dood snel vergeten.

"De gloeiende kleuren drukken een intens gevoel uit." Drents Museum

© Erven Wiegers

Tags

Drenthe Winter Expressionisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken