Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Hard to find van Boar Doe jouw favoriet? Binnenkort start de tweede stemronde

Hard to find - Boar Doe

Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe, Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers, Museum: Drents Museum

Over de inzending

We kennen allemaal een gevoel van thuiskomen. Het letterlijke betreden van een huis, vastgehouden worden tussen twee zorgende armen of een moment van warmte in jezelf.
Wanneer de zon een gouden gloed over het landschap verft en de warmte jou bereikt via de vooruit van je auto, terwijl ‘dat ene’ speciale nummer op de radio speelt; Bij zulke momenten kan de omgeving en je eigen gevoel op een bijzondere manier samen komen.
Hopelijk kan je dit ogenblik vangen en ervan genieten.

We zien door de drukte de schoonheid van ons eigen omgeving niet meer. Hoe mooi de straatlantaarns schijnen op het pleintje voor het huis, hoe geduldig je partner met je is, maar ook hoe fijn het is om de koude winterlucht in en uit te ademen.
Dit alles is bitterzoet. De zeldzaamheid maakt het kostbaar en niet altijd hebben we de rust om mee te betalen.

Dit gevoel hadden wij beiden toen we in het schilderij kropen. Dat gedeelde gevoel maakte dit nummer, waar akoestisch en elektronisch samen komt.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2041 Views
1506 Dagen
81 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Boar Doe
Nummer: Hard to find
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe
Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Je ziet een lage winterse zon die de heide op het Balloërveld in vuur en vlam zet. De gloeiende kleuren van dit landschap van Ploeg-oprichter Jan Wiegers (1893-1959), drukken een intens gevoel uit.  Ook de achterzijde van dit schilderij heeft Wiegers beschilderd. Wiegers heeft hier het uitzicht uit zijn huis in de Groningse wijk ͚De Hoogte͛ geschilderd.  

Waar gaat het over?

Dit schilderij is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Wiegers' gematigde expressionisme van de late jaren twintig. De vrij natuurgetrouwe weergave van het Balloërveld bij Gasteren laat zien hoe Wiegers het Duitse expressionisme loslaat om tot een heel eigen, meer impressionistische stijl te komen. Kunstcrictici uit zijn tijd noemen Wiegers’ eerdere werk ‘luidruchtig’, nu zien ze ‘een brillianten, maar zachten luister’. Wiegers staat waarschijnlijk met zijn fiets op het Visvliet, de weg langs het Balloërveld tussen Gasteren en Loon.

Over de kunstenaar

Jan Wiegers (1893 - 1959) volgde de opleiding tot kunstenaar aan de Academie Minerva. Vanwege TBC moest hij in Oostenrijk ‘kuren’, waar hij de Duitse, expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner ontmoet. Wiegers is zeer onder de indruk van het werk van Kirchner, die schildert in grote vlakken met krachtige kleuren. Eenmaal terug in Nederland richt hij met een aantal andere kunstenaars de vooruitstrevende kunstenaarsbeweging ‘De Ploeg’ op. Wiegers krijgt vooral bekendheid met zijn expressionistische schilderijen, die nog iets wilder zijn dan die van Kirchner. Hij schopt het tot professor aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, maar wordt na zijn dood snel vergeten.

"De gloeiende kleuren drukken een intens gevoel uit." Drents Museum

© Erven Wiegers

Tags

Drenthe Winter Expressionisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken