Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Georgica (Labor improbus) van Het Gebroken Oor jouw favoriet? Binnenkort start de tweede stemronde

Georgica (Labor improbus) - Het Gebroken Oor

Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe, Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Het Drentse landschap is het landschap van mijn eigen opa en van de opa van mijn vrouw. Bij de crematie van de laatste werden Bijbelse woorden gesproken uit Prediker. Over de boer die in het zweet des aanschijns werken moet.

Die woorden deden me denken aan dit gedicht van Ida Gerhardt, "Georgica (Labor improbus)". Zij was lerares oude talen en verwijst in dit gedicht naar de Romeinse dichter Vergilius.

Onze muziekstijl is rock, afkomstig uit de blues en de country, en ontstaan in de zuidelijke streken van de Verenigde Staten van Amerika.

Zo heeft dit schilderij van Jan Wiegers ons geïnspireerd een muzikale en visuele verbinding te maken tussen de Romeinse boeren, de zwarte boeren in het zuiden van Amerika en de Drentse boeren in Noord-Nederland.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2115 Views
1513 Dagen
70 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Het Gebroken Oor
Nummer: Georgica (Labor improbus)
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Winterlandschap Drenthe
Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Wiegers
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Je ziet een lage winterse zon die de heide op het Balloërveld in vuur en vlam zet. De gloeiende kleuren van dit landschap van Ploeg-oprichter Jan Wiegers (1893-1959), drukken een intens gevoel uit.  Ook de achterzijde van dit schilderij heeft Wiegers beschilderd. Wiegers heeft hier het uitzicht uit zijn huis in de Groningse wijk ͚De Hoogte͛ geschilderd.  

Waar gaat het over?

Dit schilderij is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Wiegers' gematigde expressionisme van de late jaren twintig. De vrij natuurgetrouwe weergave van het Balloërveld bij Gasteren laat zien hoe Wiegers het Duitse expressionisme loslaat om tot een heel eigen, meer impressionistische stijl te komen. Kunstcrictici uit zijn tijd noemen Wiegers’ eerdere werk ‘luidruchtig’, nu zien ze ‘een brillianten, maar zachten luister’. Wiegers staat waarschijnlijk met zijn fiets op het Visvliet, de weg langs het Balloërveld tussen Gasteren en Loon.

Over de kunstenaar

Jan Wiegers (1893 - 1959) volgde de opleiding tot kunstenaar aan de Academie Minerva. Vanwege TBC moest hij in Oostenrijk ‘kuren’, waar hij de Duitse, expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner ontmoet. Wiegers is zeer onder de indruk van het werk van Kirchner, die schildert in grote vlakken met krachtige kleuren. Eenmaal terug in Nederland richt hij met een aantal andere kunstenaars de vooruitstrevende kunstenaarsbeweging ‘De Ploeg’ op. Wiegers krijgt vooral bekendheid met zijn expressionistische schilderijen, die nog iets wilder zijn dan die van Kirchner. Hij schopt het tot professor aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, maar wordt na zijn dood snel vergeten.

"De gloeiende kleuren drukken een intens gevoel uit." Drents Museum

© Erven Wiegers

Tags

Drenthe Winter Expressionisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken