Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is in de wolken van 11Eleven jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

in de wolken - 11Eleven

Kunstwerk: De vermoorde tsarevich Dmitry, Kunstenaar: Kunstwerk door Mikhail Nesterov, Museum: Drents Museum

Motivatie van de artiest

Het schilderij raakt een aantal dingen in me. Allereerst het kind dat lijkt te wandelen in de natuur, het spirituele gegeven dat een overledene altijd nog even bij je in de buurt is, en het idee van een god in de wolken. Het idee dat we allemaal wel iemand in de wolken kennen. Dat heb ik willen combineren in dit lied. Let wel, de opname is matig, normaal zing ik met een pianiste, dat lukte qua tijd even niet!


Links van de artiest: Website Facebook

Details

945 Views
1195 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: 11Eleven
Nummer: in de wolken
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De vermoorde tsarevich Dmitry
Kunstenaar: Kunstwerk door Mikhail Nesterov
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Nesterov toont met dit schilderij het wonder van de verschijning van de tsarenzoon (tsaverich) Dmitry als een mystiek visioen. De kunstenaar verwijst hierbij naar het volksgeloof dat geesten van overledenen nog negen dagen op de aarde blijven en hun naasten niet verlaten. Aangetrokken door een mysterieuze kracht bezoekt Dmitry ongehoord en ongezien de plaats waar hij nog niet zo lang geleden zijn aardse leven leidde.

Waar gaat het over?

Dit schilderij is geïnspireerd op het drama Boris Godunov van Alexander Pushkin. Ivan de Verschrikkelijke was van 1547 tot zijn dood in 1584 de tsaar van Rusland. Toen hij overleed, werd Dmitry, zijn eerste zoon, de troonopvolger. Maar, Dmitry komt op achtjarige leeftijd al om het leven, waardoor zijn jongere broertje Ivan de opvolger wordt. Waardoor Dmitry overlijdt, is onduidelijk Als gevolg hiervan wordt Dmitry heilig verklaard door de orthodoxe kerk. Volgens de meest gangbare lezing wordt Dmitry vermoord. De dood opent voor invloedrijke aristocraten namelijk de weg naar de Russische troon. Voor het Russische volk blijft Dmitry nog altijd het symbool van een onschuldig slachtoffer.

Over de kunstenaar

Mikhail Vasiljevitsj Nesterov (1862-1942, Rusland), studeerde aan de Moskouse school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. In 1889 sloot hij zich aan bij de Peredvizhniki (de zwervers). Hij maakte veel portretten van Russische intellectuelen waaronder Lev Tolstoj, Sergej Boelgakov en Pavel Florenski.

"De kunstenaar verwijst met het schilderij naar het volksgeloof dat geesten van overledenen nog negen dagen op de aarde blijven en hun naasten niet verlaten."  Drents Museum

Tags

Macht Moord Visioenen Wonderen Tsaar

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken