Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Javastraat - Niemandsland

Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis, Kunstenaar: William Degouve de Nuncques, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Soms lijkt het leven even tot stilstand te komen. In het schilderij van William Degouve de Nuncques wordt de kijker een spiegel voorgehouden, thema’s als vergankelijkheid, leven, natuur en dood spelen erin door. ‘Wat het ook is, het zal de natuur een zorg zijn’, zei Wim Brands eens in een gedicht en Gerrit Achterberg schreef in ‘Vervulling’: ‘Wij luisteren en liggen. Wind beweegt het raam. (…) Je wordt vervuld van de oneindigheid.’.
Zo slaapt de hoofdpersoon in Javastraat ook in: midden in het tumult van het dagelijkse leven, zijn wanen en ‘stemmen in zijn hoofd’, wordt hij plotseling overvallen door een algeheel gevoel van rust en vindt hij troost in het idee dat alles voorbijgaat, vergankelijk en relatief is. Ook al duurt het maar even, als een rayon vert overkomt hem een volledig gevoel van berusting, hoewel hij weet dat het maar voor even is.


Links van de artiest: Facebook

Details

1736 Views
1155 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Niemandsland
Nummer: Javastraat
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis
Kunstenaar: William Degouve de Nuncques
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken