Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Stars Align - DELUSIONALS

Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis, Kunstenaar: William Degouve de Nuncques, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Wat wij vreemd vonden, is dat ondanks het opvallende contrast in kleur tussen het huis en de omgeving. Dat het huis toch niet meteen onze aandacht trok, maar juist de sterren. Onze verbeelding ging verder. De voor de hand liggende gedachte om een verhaal mbt het huis te schrijven kwam aan bod. Alleen worden huizen verbouwd, krijgen nieuwe bewoners of worden gesloopt, maar de sterren blijven heel veel langer hetzelfde. Het heelal blijft een ongrijpbare situatie. Misschien in dit schilderij wel een klein detail, maar in werkelijkheid het grootste wat wij mensen kunnen bedenken. Dát is echt fascinerend. Ons nummer gaat dan ook meer over de sterren die te zien zijn en hoe vreemd oneindigheid van het heelal is.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

927 Views
1144 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: DELUSIONALS
Nummer: Stars Align
Genre: Indie
Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis
Kunstenaar: William Degouve de Nuncques
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken