Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

la Maison Aveugle - 11Eleven

Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis, Kunstenaar: William Degouve de Nuncques, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

In mijn compositie wilde ik de sfeer van het schilderij vangen in muziek, melodie en tekst. Het moest een zo compleet mogelijk beeld van mijn ervaring als kijker worden. De spanning, de stilte, de tegenstellingen, het onvoorspelbare dat ik voel, zitten in de vorm van de compositie (Is er wel een echt refrein?), in de akkoordprogressie (mineur/majeur, maar ook dim). De zanglijn die soms op bijzondere tonen uit het akkoord ligt, je naar een andere verwachting voert, je in spanning houdt. En de tekst tenslotte, die in dezelfde magisch realistische sfeer moest zijn, vooral beeldend, bijna poëtisch. Het arrangement, de donkerte van de cello en de trillende viool, alles in dienst van het schilderij. De workshop van Blaudzun heeft me geholpen het geheel de finishing touch te geven, waardoor ik trots een lied presenteer dat er oprecht zonder het schilderij en het bezoek aan Kröller-möller, nooit was geweest.


Links van de artiest: Website

Details

2885 Views
1557 Dagen
199 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: 11Eleven
Nummer: la Maison Aveugle
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis
Kunstenaar: William Degouve de Nuncques
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

Tags



Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken