Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Stay Awake - Jolenejolene

Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis, Kunstenaar: William Degouve de Nuncques, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Dit schilderij van Degouve de Nunqes doet me denken aan in het moment leven. Ik zie één moment in de tijd, het vuur is al aangestoken maar heeft nog niet het hele huis afgebrand. Als ik naar het schilderij kijk, ben ik even dáár, op dat ene moment en ben ik me bewust van het ‘nu’ van het schilderij. Door het groter wordende vuur was daarnet alles nog anders, en straks zal het alweer anders zijn (als een zonsondergang). Maar nu is nu en dat wil ik bewust meemaken.
Net zoals ik het gevoel van stilstaan zelf ook wel eens kan hebben na haasten en terugkijken naar een moment in het verleden, heeft de hoofdpersoon in mijn liedje ook eerst het gevoel te moeten vluchten. Dan ziet hij wat de tijd heeft gedaan met plekken die hem bekend waren, maar nu vreemd zijn, en beseft hij: ik wil terug naar het ‘nu’, ik wil kijken, ik wil ‘zijn’.
Naast de inhoud van het schilderij, spreekt de vormgeving mij ook erg aan; de donkere, spannende, warme kleuren, de zachtheid en helderheid van het oranje. Mijn geluid en dit werk passen denk ik goed bij elkaar.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1913 Views
1144 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Jolenejolene
Nummer: Stay Awake
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis
Kunstenaar: William Degouve de Nuncques
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken