Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Raam - Hickle

Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis, Kunstenaar: William Degouve de Nuncques, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Ik heb geprobeerd om de compositie een verlengstuk van het schilderij te laten zijn. Het is avond: alles lijkt in slaap te vallen, maar wie goed kijkt(of luistert) merkt dat dit niet het geval is. Het leven wat tot stilstand is gekomen heeft iets moois, maar ook iets treurigs. Dat komt hopelijk ook terug in het muziekstuk.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1103 Views
1145 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Hickle
Nummer: Raam
Genre: Overig
Kunstwerk: La maison aveugle - Het blinde huis
Kunstenaar: William Degouve de Nuncques
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken