Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Meet the Hop-Frog - Riff

Kunstwerk: La vengeance de Hop-Frog, Kunstenaar: Kunstwerk door James Ensor, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

De songtekst is gebaseerd op het kunstwerk van James Ensor en het verhaal van Edgar Allan Poe. In de tekst wordt beschreven waarom de Hop-Frog tot z’n ultieme daad komt. De muziek en tekst werken toe naar een hoogtepunt. En dat is wat het kunstwerk toont, namelijk de wraak van de hofnar op de koning en z’n 7 ministers.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2130 Views
2535 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Riff
Nummer: Meet the Hop-Frog
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: La vengeance de Hop-Frog
Kunstenaar: Kunstwerk door James Ensor
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

In een stampvol theater zijn de gemoederen verhit: brandende apen in de lucht! 

Waar gaat het over?

James Ensor verbeeldt hier de slotscène van het gelijknamige verhaal van Edgar Allen Poe. Het bezingt de wraak van hofnar Hop-Frog, een kreupele dwerg, op de corrupte koning en zijn zeven ministers. De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan, ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in en steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte. De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan, ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in en steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte.

Over de kunstenaar

James Sidney Edouard baron Ensor (1860 - 1949) was een Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België, een deviante individualist die zich niet gemakkelijk liet onderbrengen in een of andere kunstrichting. Ensor is een notoire kritische mopperaar en hekelt alles wat naar macht riekt: het leger, de kerk, de rechters, de ministers. Op zijn schilderijen en tekeningen komen veel monsters en maskers voor. Zo verbeeldt hij de angsten en dreigingen van zijn tijd en de schijnheiligheid en kleinburgerlijkheid van de mensen. In combinatie met de overdonderende expressiviteit van lijn, licht en kleur, is dit schilderij een ware handtekening van Ensor.


"Ensor componeerde ook muziek. Soms voerde hij ze ook zelf uit. Geheel uit het geheugen en op nogal onorthodoxe wijze: met gestrekte vingers en hoofdzakelijk de zwarte toetsen van het klavier”Kröller-Müller Museum

Tags

Macht Wraak Literatuur Expressief Schijn

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken