Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

What a party - Mozarella

Kunstwerk: La vengeance de Hop-Frog, Kunstenaar: Kunstwerk door James Ensor, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Hofnar 'Hop-Frog' neemt wraak op de koning en zijn ministers. Dit doet hij wel op een heel opzichtige manier - hij ketent ze aan elkaar vast terwijl ze verhuld zijn in apenpakken en steekt ze in brand. En dit allemaal vind plaats op het feest van het jaar - Oh what a party!!
Oeps. Vanuit de hofnar gezien zou ik het op onschuldigheid spelen - was gewoon super per ongeluk...


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2235 Views
2176 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Mozarella
Nummer: What a party
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: La vengeance de Hop-Frog
Kunstenaar: Kunstwerk door James Ensor
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

In een stampvol theater zijn de gemoederen verhit: brandende apen in de lucht! 

Waar gaat het over?

James Ensor verbeeldt hier de slotscène van het gelijknamige verhaal van Edgar Allen Poe. Het bezingt de wraak van hofnar Hop-Frog, een kreupele dwerg, op de corrupte koning en zijn zeven ministers. De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan, ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in en steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte. De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan, ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in en steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte.

Over de kunstenaar

James Sidney Edouard baron Ensor (1860 - 1949) was een Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België, een deviante individualist die zich niet gemakkelijk liet onderbrengen in een of andere kunstrichting. Ensor is een notoire kritische mopperaar en hekelt alles wat naar macht riekt: het leger, de kerk, de rechters, de ministers. Op zijn schilderijen en tekeningen komen veel monsters en maskers voor. Zo verbeeldt hij de angsten en dreigingen van zijn tijd en de schijnheiligheid en kleinburgerlijkheid van de mensen. In combinatie met de overdonderende expressiviteit van lijn, licht en kleur, is dit schilderij een ware handtekening van Ensor.


"Ensor componeerde ook muziek. Soms voerde hij ze ook zelf uit. Geheel uit het geheugen en op nogal onorthodoxe wijze: met gestrekte vingers en hoofdzakelijk de zwarte toetsen van het klavier”Kröller-Müller Museum

Tags

Macht Wraak Literatuur Expressief Schijn

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken