Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Motordokter van Tom Strik jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Motordokter - Tom Strik

Kunstwerk: Forme rumore di motocicletta, Vormen van motorfietslawaai, Kunstenaar: Kunstwerk door Giacomo Balla, Museum: Kröller-Müller Museum

Motivatie van de artiest

Door alle haast die wij tegenwoordig hebben vergeten we stil te staan bij de mooie momenten in het leven. We racen daar aan voorbij zonder dat we het gezien hebben. We zijn een auto die continu door raast. We pakken onze rust als we het gas loslaten om vervolgens door te schakelen naar een hogere versnelling. Om vervolgens nog sneller te gaan. We vergeten dat we soms ook gas terug kunnen nemen en even de motor uit te zetten, uit te stappen en te genieten van de omgeving. En om op adem te komen. Want wat gebeurt er als je doorgeschakeld bent naar je aller laatste versnelling?

De teksten die ik schrijf komen altijd uit mezelf en wat mij beweegt. Wat inhoud dat ik schrijf over wat er in mijn leven gebeurd. Ik ga ook te snel en dat wil ik door middel van dit nummer met jullie delen. Pak af en toe even je rust, dat probeer ik ook.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

4449 Views
1268 Dagen
186 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Tom Strik
Nummer: Motordokter
Genre: Spoken Word
Kunstwerk: Forme rumore di motocicletta, Vormen van motorfietslawaai
Kunstenaar: Kunstwerk door Giacomo Balla
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

De cirkelende banen en lijnen in het schilderij roepen de bewegingen op van de motorfiets in de ruimte: de ronddraaiende banden, de tandwielen en de ketting. De twee witte stervormen die als metalige vonken uit de tandwielen lijken te exploderen, zijn de feitelijke forme rumore: de geluiden van de verbrandingsmotor en met name de knallen van de uitlaat. De gele en groene vlakken refereren aan de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio, die het toneel vormden voor Balla’s inspirerende tochtje.

Waar gaat het over?

Forme rumore di motocicletta is een van de weinige gezichtsbepalende werken waarin Balla, naast de sensatie van snelheid, ook de sensatie van het bijbehorende geluid van de verbrandingsmotor wilde weergeven. Het schilderij is, met andere woorden, een zeer typerende uitdrukking van het futuristische kernbegrip ‘dynamische sensatie’, van de totale ervaring van de eigentijdse dynamiek.

Over de kunstenaar

Giacomo Balla (1871-1958) was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde, die het best tot uiting kwam in de snelheid en de technologie van de machine. Hij maakte Forme rumore di motocicletta naar aanleiding van een ritje op een motorfiets (motocicletta), destijds een ongekende sensatie.

“Met dit werk wil de kunstenaar de sensatie van snelheid en de sensatie van het geluid van de verbrandingsmotor weergeven”Kröller-Müller Museum

Tags

Beweging Sensatie Dynamiek

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken