Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Mr. Jacques van Gildor jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Mr. Jacques - Gildor

Kunstwerk: Meneer Jacques, Kunstenaar: Kunstwerk door Oswald Wenckebach, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Toen ik Mr. Jacques zag, raakte ik geïnspireerd door het dubbele: Mr. Jacques vindt zelf dat hij vanalles is, maar tegelijkertijd is hij een personificatie van de 'gemiddelde' man van toen. Dit heb ik over proberen te brengen in mijn muziek. Het voelt als een simpele walk in the park, maar ondertussen schuilt er enige complexiteit onder. Net als bij Mr. Jacques. In mijn tekst geef ik ook de tijdgeest van toen en het verschil met nu weer. Bovendien probeer ik te benadrukken dat Mr. Jacques, ondanks z'n zelfingenomen houding, geen slechte man is. Hij staat met een kleine glimlach en zijn hoed losjes in de hand te genieten van de zon.

De songtekst staat in de beschrijving van het Youtube filmpje.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1574 Views
1355 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Gildor
Nummer: Mr. Jacques
Genre: Jazz
Kunstwerk: Meneer Jacques
Kunstenaar: Kunstwerk door Oswald Wenckebach
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Meneer Jacques is een man van brons, een van de eerste beelden die je ziet als je het lange entreepad op weg naar het Kröller-Müller Museum betreedt. Hij staat al jarenlang op zijn vaste plek op het pad en is één van de meest gefotografeerde kunstwerken van het museum. Nederlanders, maar ook Amerikanen, Italianen en Japanners: iedereen wil een foto met Meneer Jacques. Met een kleine glimlach laat hij het allemaal gebeuren. Als een heuse beroemdheid: met zijn hoed losjes in de hand en zijn trotse kin een klein beetje omhoog. 

Waar gaat het over?

Oswald Wenckebach wilde een beeld maken van de ‘gewone man’. Gewone meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam, op straat en in de bus. Klein, netjes gekleed en ook een tikje eigenwijs. Toen het beeld af was, vond Wenckebach dat hij leek op Jacques Bloem, een bekende dichter. Vandaar dus zijn naam: Meneer Jacques. 

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Oswald Wenckebach (1895-1962) was beeldhouwer, kunstschilder, lithograaf, illustrator, restaurator, houtsnijder en medailleur. Hij vervaardigde verschillende oorlogsmonumenten.

"Wenckebach wilde een beeld maken van 'de gewone man'. Meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam. Klein, netjes gekleed en een tikkeltje eigenwijs”Kröller-Müller Museum

Tags

Meneer Eigenwijs Populair

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken