Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is Random Man van Goktug Ulus jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Random Man - Goktug Ulus

Kunstwerk: Meneer Jacques, Kunstenaar: Kunstwerk door Oswald Wenckebach, Museum: Kröller-Müller Museum

Motivatie van de artiest

Meneer Jacques first was supposed to be just a random man, when the statue was first made by the artist. But he soon became a special character. His face, his way of standing, it includes pride and curiosity. His lively manner makes him almost as if he's walking down the entrance path with you. Humming. Thinking. Lots of conversations in his mind. When I imagined these thoughts in his mind this song came up with empathy.

Details

1267 Views
1193 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Goktug Ulus
Nummer: Random Man
Genre: Overig
Kunstwerk: Meneer Jacques
Kunstenaar: Kunstwerk door Oswald Wenckebach
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Meneer Jacques is een man van brons, een van de eerste beelden die je ziet als je het lange entreepad op weg naar het Kröller-Müller Museum betreedt. Hij staat al jarenlang op zijn vaste plek op het pad en is één van de meest gefotografeerde kunstwerken van het museum. Nederlanders, maar ook Amerikanen, Italianen en Japanners: iedereen wil een foto met Meneer Jacques. Met een kleine glimlach laat hij het allemaal gebeuren. Als een heuse beroemdheid: met zijn hoed losjes in de hand en zijn trotse kin een klein beetje omhoog. 

Waar gaat het over?

Oswald Wenckebach wilde een beeld maken van de ‘gewone man’. Gewone meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam, op straat en in de bus. Klein, netjes gekleed en ook een tikje eigenwijs. Toen het beeld af was, vond Wenckebach dat hij leek op Jacques Bloem, een bekende dichter. Vandaar dus zijn naam: Meneer Jacques. 

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Oswald Wenckebach (1895-1962) was beeldhouwer, kunstschilder, lithograaf, illustrator, restaurator, houtsnijder en medailleur. Hij vervaardigde verschillende oorlogsmonumenten.

"Wenckebach wilde een beeld maken van 'de gewone man'. Meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam. Klein, netjes gekleed en een tikkeltje eigenwijs”Kröller-Müller Museum

Tags

Meneer Eigenwijs Populair

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken