Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Window or Wall Sign

Kunstwerk door Bruce Nauman / Kröller-Müller Museum / 1967


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Bruce Nauman

Wat zie je?

Window or Wall Sign hangt aanvankelijk voor het raam van Bruce Naumans atelier in een winkelstraat in San Francisco, naast de nog aanwezige reclame voor een biermerk. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone neonreclame, maar met een uitdagende tekst: ‘The true artist helps the world by revealing mystic truths’ (De ware kunstenaar helpt de wereld door mystieke waarheden te onthullen).  

Waar gaat het over?

Dit kunstwerk confronteert de beschouwer niet zozeer met een onwrikbare stelling, maar meer met een vraag: is deze stellige uitspraak juist of is het een cliché? Is het Nauman ernst of steekt hij de draak met deze door hem geponeerde waarheid? Nauman verpakt zijn dubbele boodschap in een spiraal: aloud symbool van oneindigheid. De vragen die hij oproept over de rol van de kunst en de kunstenaar blijven actueel en zullen nooit definitief worden beantwoord. Daarom hangt Window or Wall Sign in de entreehal van het Kröller-Müller Museum, als boodschap aan de bezoeker.

Over de kunstenaar

Bruce Nauman (1941) is een belangrijke hedendaagse kunstenaar uit de V.S. Zijn werk is veelomvattend in inhoud, vorm en materiaal. Nauman provoceert graag de toeschouwer met een zeer directe beeldtaal, bijvoorbeeld door in een lege zaal luid de tekst "Get out of this room, get out of my mind" te laten horen. Ook ontwierp hij ‘vervelende ruimtes’, zoals zeer smalle gangen en tunnels.

"Nauman provoceert graag de toeschouwer met een zeer directe beeldtaal" Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
150 x 140 cm

Materiaal
Neonbuis 

Editie
2016

Tags

1967 Mens Relatie Figuratief Installatie Waarheid Cliché Ironie Boodschap

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken