Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is one man down van roughmeister jouw favoriet? Stem nu!

one man down - roughmeister

Kunstwerk: Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom, Kunstenaar: Kunstwerk door J.G. Stedman , Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Tekst , "One man down"

On their way to the American coast,
not yet the American dream.
For the dream of someone else,
unheared unsean.

Dumb white ignorent breed,
funny pointed hats!
The Book in your left hand,
gun in your right!

I don't know why,
I don't know how,
Charlie (Parker) had to take the backdoor.
I don't know why,
I don't know how,
We're all just men of honour.

We're all men of honour,
We're all men of honour...
With a 44...


Links van de artiest: Facebook

Details

1472 Views
1440 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: roughmeister
Nummer: one man down
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom
Kunstenaar: Kunstwerk door J.G. Stedman
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Op de gravure hangt een vrouw met de polsen aan een touw aan een boomtak. Ze is een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw. Ze is geslagen met een zweep, om onbekende redenen gestraft door de leiders van de plantage in Suriname waar ze als plantagearbeider werkte. Op de achtergrond lopen twee Europeanen en twee slaven met zwepen. De meeste lijfstraffen werden op de plantages ten uitvoer gebracht door de zwarte slavenopzichters (basjas of bastiaans).

Waar gaat het over?

De plantages in Suriname, waar vooral veel suikerriet verbouwd werd, floreerden door de toenemende vraag naar suiker in Europa en de goedkope arbeidskrachten: tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het Nederlands bestuur had officiële regels over het straffen van de slaven. Deze moesten in Paramaribo berecht worden en gestraft in Fort Zeelandia. Maar elke plantage-eigenaar maakte ook zijn eigen regels zodat de tot slaaf gemaakte Afrikanen overgeleverd waren aan de willekeur van de plantagedirecteuren. Bij rassenonlusten in het zuiden van de Verenigde Staten werden door racistische Amerikanen ook na de afschaffing van de slavernij Afro-Amerikaanse landgenoten opgehangen aan bomen. Zangeres Billie Holiday zong naar aanleiding daarvan het aangrijpende Strange fruit.

Over de kunstenaar

John Gabriël Stedman (1744 – 1797) was een Schots-Nederlandse officier in de Schotse Brigade van het Nederlandse leger. Hij hielp bij het onderdrukken van een slavenopstand in Suriname. Hij werd verliefd op een slavin, en probeerde haar vrij te kopen. Over zijn ervaringen schreef hij het invloedrijke boek Narrative of a five years' expedition against the revolted Negroes of Surinam. Hierin bekommerde hij zich openlijk om de rechten van zwarten, met name om de vraag of zwarten als mens behandeld moesten worden. Het is de belangrijkste bron, in woord en beeld, over de tijd van de slavernij op de plantages in Suriname. 

"Het thema slavernij en discriminatie is nog steeds actueel. Slavernij is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis en heeft nog steeds een uitwerking in ons leven anno 2016"Tropenmuseum

Tags

Slavernij Straf Kwaad Mishandeling Discriminatie Strange fruit

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken