Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Wait For It van Cissy jouw favoriet? Stem nu!

Wait For It - Cissy

Kunstwerk: Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom, Kunstenaar: Kunstwerk door J.G. Stedman , Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Toen ik samen met producer Drico in de studio zat om from scratch een track te maken voor de competitie ‘ArtRocks’ (2016), zochten we een kunstwerk uit dat ons beide inspireerde. Van de te kiezen kunstwerken inspireerde de prent van J.G. Stedman, van de Slavin op de plantage, ons tijdens die studiosessie het meest, omdat slavernij wereldwijd een actueel onderwerp is en deze specifieke prent zich daarnaast afspeelt op suikerplantage in Suriname – een land waar wij beide roots hebben. De tekst gaat heen-en-weer tussen mijn persoonlijke gevoelens, vragen en ideeën over dit onderwerp en deze specifieke prent, en tussen in vrij duidelijke bewoordingen aangegeven handelingen waar het schilderij beeldend over vertelt. Inhoudelijk heb ik me puur gericht op het schilderij en het onderwerp in het algemeen en de tekst is ontstaan door ter plekke te freewriten op de beat die Drico op dat moment creëerde.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

11361 Views
1439 Dagen
226 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Cissy
Nummer: Wait For It
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom
Kunstenaar: Kunstwerk door J.G. Stedman
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Op de gravure hangt een vrouw met de polsen aan een touw aan een boomtak. Ze is een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw. Ze is geslagen met een zweep, om onbekende redenen gestraft door de leiders van de plantage in Suriname waar ze als plantagearbeider werkte. Op de achtergrond lopen twee Europeanen en twee slaven met zwepen. De meeste lijfstraffen werden op de plantages ten uitvoer gebracht door de zwarte slavenopzichters (basjas of bastiaans).

Waar gaat het over?

De plantages in Suriname, waar vooral veel suikerriet verbouwd werd, floreerden door de toenemende vraag naar suiker in Europa en de goedkope arbeidskrachten: tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het Nederlands bestuur had officiële regels over het straffen van de slaven. Deze moesten in Paramaribo berecht worden en gestraft in Fort Zeelandia. Maar elke plantage-eigenaar maakte ook zijn eigen regels zodat de tot slaaf gemaakte Afrikanen overgeleverd waren aan de willekeur van de plantagedirecteuren. Bij rassenonlusten in het zuiden van de Verenigde Staten werden door racistische Amerikanen ook na de afschaffing van de slavernij Afro-Amerikaanse landgenoten opgehangen aan bomen. Zangeres Billie Holiday zong naar aanleiding daarvan het aangrijpende Strange fruit.

Over de kunstenaar

John Gabriël Stedman (1744 – 1797) was een Schots-Nederlandse officier in de Schotse Brigade van het Nederlandse leger. Hij hielp bij het onderdrukken van een slavenopstand in Suriname. Hij werd verliefd op een slavin, en probeerde haar vrij te kopen. Over zijn ervaringen schreef hij het invloedrijke boek Narrative of a five years' expedition against the revolted Negroes of Surinam. Hierin bekommerde hij zich openlijk om de rechten van zwarten, met name om de vraag of zwarten als mens behandeld moesten worden. Het is de belangrijkste bron, in woord en beeld, over de tijd van de slavernij op de plantages in Suriname. 

"Het thema slavernij en discriminatie is nog steeds actueel. Slavernij is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis en heeft nog steeds een uitwerking in ons leven anno 2016"Tropenmuseum

Tags

Slavernij Straf Kwaad Mishandeling Discriminatie Strange fruit

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken