Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Balance - Novatia

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Dit schilderij van Pyke Koch symboliseert voor ons het leven in al zijn facetten. Het leven is geen rechte lijn maar een balancing act. Alle keuzes die je maakt, sturen je in een bepaalde richting. Ze openen deuren naar nieuwe mogelijkheden maar sluiten ook weer deuren af. Gevolgen van keuzes zijn vaak onverwacht en dwingen je tot het maken van nieuwe keuzes. Achteraf terugkijkend is het simpel om te bepalen welke keuzes goed of verkeerd waren. Maar dat heeft alleen nut als je er naar de toekomst toe iets mee doet. Waar het schilderij vooral de somberheid weergeeft wanneer je achteraf gezien ongelukkig bent met hoe je leven is verlopen, kan je daar volgens ons ook een positieve boodschap uit halen: Blijf niet hangen in foute keuzes en de negatieve gevolgen ervan - stuur bij en zoek de balans in je leven. Zodat je als alles ten einde komt en je terugkijkt, je gelukkig bent en trots kunt zijn op wat je hebt bereikt. Die positieve boodschap hebben wij geprobeerd te vangen in muziek en tekst. En daarmee brengen wij de boodschap van Koorddanser III in balans.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1659 Views
1148 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Novatia
Nummer: Balance
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken