Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Pyke - Beth & Flo

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Van een afstandje kijken we naar Pyke, de schilder die zichzelf uitdaagt en tergt door geblinddoekt over een – zelfgespannen? – koord te dansen. Dit is de laatste keer dat hij zo’n streek kan uithalen, dachten wij meteen, zo triest en bijna fatalistisch ziet het er uit. Ook al danst hij nog geen halve meter boven de grond, als hij valt… dan is het gedaan. En wij mogen hem niet storen, als we hem afleiden zijn we medeplichtig aan zijn val.

In de hoek staat een grammofoon, die waarschijnlijk onophoudelijk muziek speelt. Bach, denken wij. In ons lied ‘Pyke’ willen wij de breekbaarheid van die eenzame man op het koord laten horen, het wankelen, maar ook het onvermijdelijke gevolg van zijn wanhopige gedrag.

Don’t fall, Pyke
Fall down, Pyke,
On the floor, Pyke,
You’ll never get up…


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2523 Views
1153 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Beth & Flo
Nummer: Pyke
Genre: Klassiek
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken