Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

The Tightrope Waltz - Tom Vos

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Dit schilderij sprak mij aan vanwege de enorm interessante sfeer die het uistraalt. Wat mij erg aansprak waren de melancholie en donkerte, maar tegelijkertijd niet-hopeloosheid die ik in het kunstwerk zag. Deze elementen werden nog eens versterkt in het verhaal achter het schilderij.
Na er vervolgens wat over nagedacht te hebben, besloot ik een muziekstuk te creëren waarop de afgebeelde koorddanser zou kunnen dansen. Ik probeerde echter wel ook wat van de eerder genoemde donkerte en melancholie die ik uit het schilderij voel te pakken in de muziek (ondanks dat het dus een dans moest worden). Ik geloof dat dat aardig gelukt is, en ik ben uiteindelijk tevreden met deze uitkomst, en ik hoop dat iederen die ernaar luistert het ook vindt passen bij dit kunstwerk.


Links van de artiest: Website

Details

1560 Views
1144 Dagen
40 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Tom Vos
Nummer: The Tightrope Waltz
Genre: Overig
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken