Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Like a clown (but who cares) - Silverly Moon

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Koorddanser III van Pyke Koch is een intrigerend, surrealistisch kunstwerk wat op het eerste oog simpel lijkt, maar een heel verhaal vertelt. Door de betekenis van het werk te ‘verstoppen’ geeft iedereen een andere interpretatie eraan.

In het schilderij zie ik een depressief, introvert figuur met een alcoholverslaving die hij zelf niet wil toegeven. Balancerend tussen leven en dood, ziet hij vanuit zijn raam dat de wereld naar de klote gaat en voelt zich machteloos (verwerkt in de coupletten). Zijn persoonlijke problemen kan hij tenminste nog wat aan doen, hoe dodelijk deze ingrijpingen ook kunnen zijn (verwerkt in het refrein).

De muziek in de coupletten is ingetogen met ingehouden agressiviteit, aansluitend op zijn machteloosheid tegenover de problemen in de wereld. In de refrein gaat het over zijn persoonlijke problemen, waar hij zelf wél een oplossing voor denkt te hebben. Daarom is in de refrein de muziek harder en agressiever. De bridge is chaotisch, symboliserend voor zijn zelfmoord.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

900 Views
1138 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Silverly Moon
Nummer: Like a clown (but who cares)
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken