Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Dear Tightrope Dancer - Yvette & Victor

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Dit schilderij is het allerlaatste kunstwerk wat Pyke heeft gemaakt, waar hij terugkijkt op zijn leven. Hij schildert een koorddanser die geblinddoekt op een koord staat in een grauwe, afgetrapte kamer. Altijd maar op het randje van balans gelopen, zonder goed te zien waar hij is of heen gaat. Waarschijnlijk was er genoeg moois gedurende zijn leven, maar heeft hij het niet gezien of gekozen om het niet te zien. Dat raakte me. In het liedje wil ik hem overtuigen om ondanks alles trots te zijn op zijn leven.

Tot ik besefte dat ik soms ook balanceer op dat koord. Dat ik veel te weinig oog heb wat er is en dat ik mezelf dingen ontzeg omdat ik me teveel focus op wat er inmiddels in mijn beleving had moeten zijn.
Eigenlijk wil ik samen met de koorddanser van dat zelf opgelegde koord afstappen, voordat het te laat is.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

1113 Views
1145 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Yvette & Victor
Nummer: Dear Tightrope Dancer
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken