Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Blindfold - Calandrya

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Het schilderij De Koorddanser... voelt haast bezield. Uit het werk spreekt een enorm intense en ietwat donkere sfeer, met een sterk metaforisch karakter; een sfeer die wij ook herkennen in onze eigen muziekstijl - expressief, krachtig en veelal met beeldspraak de diepste zieleroerselen bezingend.

De man op het koord is bezig met een haast onmogelijke taak: balanceren op het koord (des levens?), en tegelijkertijd tastend in het duister. Wellicht wordt met het niet (helder) kunnen zien gerefereerd aan de periode waarin Pyke Koch aanhanger was van het fascisme.

Het sterk metaforische karakter van het schilderij en de mogelijke associaties hierbij, hebben ons geïnspireerd tot het schrijven van het nummer Blindfold. Dit nummer gaat over het proberen te vinden van je (levens)weg, temidden van het heen- en weer geslinger tussen gedachten van goed en fout, links en rechts, en donker... en licht.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1572 Views
1144 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Calandrya
Nummer: Blindfold
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken