Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Last Balance - She's On Mars

Kunstwerk: De koorddanser III, Kunstenaar: Pyke Koch, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Wat wij voelen en horen bij Koch’s werk “Koorddanser III” is melancholiek puur sang.
Een kaal, grijs en troosteloos decor doet ons, door de openstaande deuren met trappen, denken aan het vagevuur. Dit zet direct een toon.
De koorddanser is zijn zicht kwijt, heeft een fles op zijn hoofd en mist zijn stok. Desondanks is hij gefocust, hij balanceert. Deze dans met de zwaartekracht hoor je terug in de dynamische tokkel op gitaar en zwevende baslijn in het refrein.
Hij houdt hoop en focus, komt dit door de rode grammofoon speler? Wordt hij gesterkt door haar dierbare tonen? Ondanks dat hij al zijn houvast achter zich heeft gelaten? “I leave no valuables behind”.
Dit maakt het tafereel zo confronterend en zet ons tot zelfreflectie; Als we alles aan de kant zetten en we maken onze eigen balans op…wie zijn we dan? Wat blijft er over? Waar ligt onze bestemming (welke verdieping) ?

We hebben ons laten inspireren door de situatie van Pyke Koch. Hij schildert zijn laatste werk en maakt de balans op. Dit hebben we vertaald naar onze instrumenten en tekst.
Kijk naar het doek, beleef de schilder en luister naar de track; een ode aan de koorddanser III.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2262 Views
1171 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: She's On Mars
Nummer: Last Balance
Genre: Indie
Kunstwerk: De koorddanser III
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk

Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980. Zijn laatste schilderij, De koorddanser III (1980), kan je zien als een metaforisch zelfportret, waarmee hij de balans opmaakte van zijn leven en werk. In een kale afgetakelde kamer met twee deuren, waarachter trappen naar beneden en naar boven leiden, balanceert een man met doek over zijn hoofd op het koord. Een desolate scène én een ontroerende finale van een indrukwekkend oeuvre. 

De kunstenaar

Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. 

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken