Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Eagle van The Bohemians jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Eagle - The Bohemians

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Gisteren zagen we de wedstrijd voorbijkomen en wilde dit niet aan ons neus voorbij laten gaan. Geïnspireerd door het verhaal van een onbereikbare liefde, een prachtig schilderij , schreven en componeerden wij dit nummer op de laatste dag van de inschrijving.
De inspiratie kwam voort uit een gevoel van afwijzing. Een vogelvlucht door alle emoties. Iets wat we allemaal hebben gevoeld. Een adelaar staat voor kracht, hoop en zelfreflectie , hiermee wilde we laten zien dat andermans beeld geen effect moet hebben op je zelfbeeld. Jij kan alles overstijgen, als een adelaar.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1067 Views
862 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: The Bohemians
Nummer: Eagle
Genre: Overig
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken