Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is PRINSENKIND van HET RUDIE KARTEL jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

PRINSENKIND - HET RUDIE KARTEL

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Als persoon (en als band:) probeer je op te vallen, beroemd te worden of op zijn minst geliefd te zijn, door het liefst zo veel mogelijk mensen. Heel soms lukt het... vaak niet.
Maar mocht je tijdens het plassen in de gracht vallen en verdrinken dan word je eens onder luid applaus uit de gracht gevist en eindelijk die dikke letters op de voorpagina.

Bij het zien van het 'Zelfportret' van J.H. Moesman zie ik de schoonheid van jezelf verborgen onder de wil jezelf te overstijgen en de wil op ieders handen te worden gedragen. De vulkaan rookt hard om aandacht en het water, de dood in het gezicht en de roos sluiten perfect aan op de tekst van dit nummer.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

957 Views
911 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: HET RUDIE KARTEL
Nummer: PRINSENKIND
Genre: Jazz
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken