Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Lenie van De Donderstralen jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Lenie - De Donderstralen

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

De tekst en muziek vertolken Moesman's gevoelens voor Lenie. De eerste twee coupletten beelden het oorspronkelijke schilderij uit. In deze coupletten zijn Jopie en Lenie verloofd, en Jopie is ontzettend verliefd op zijn liefje. Plotseling verbreekt Lenie de verloving; dit hoor je tijdens het atonale tussenspel. Tijdens dit tussenstuk schildert Moesman het uiteindelijke schilderij. Het driestemmige gedeelte wat volgt, zorgt voor een obscure sfeer die het derde couplet inleidt. Dit laatste couplet beeldt het ‘nieuwe schilderij’ uit, waarin Moesman's wrange, boze en gefrustreerde gevoelens voor Lenie naar voren komen, omdat zij hem verlaten heeft. De compositie eindigt in deze sfeer.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

705 Views
867 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: De Donderstralen
Nummer: Lenie
Genre: Klassiek
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken