Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Song for the Double Minded van Grenadeers jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Song for the Double Minded - Grenadeers

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

De tweedeling tussen licht en donker, leven en dood, bezitten en bezeten worden is de grootste gemene deler tussen 'Song for the Double Minded' en het Zelfportret van J.H. Moesman. Hoewel de liefde die Moesman inspireerde tot dit schilderij eindigde in een breuk, eindigt ons nummer in een samenzijn, hoewel het een bitter samenzijn is; 'all I need is a few more days to rest, 'till I surrender to this mess'.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

845 Views
884 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Grenadeers
Nummer: Song for the Double Minded
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken