Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is MENEN (remix) van ALEXA jouw favoriet? Stem nu!

MENEN (remix) - ALEXA

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Toen ik het schilderij zag dacht ik aan een eerder geschreven tekst. De tekst gaat over dat je je niet kan binden aan een man en je vrij wilt voelen. Over dat je alle zaken van alle dagen wilt loslaten en aan niks wilt denken, maar dat je tegen wordt gehouden door een persoon.
De kleuren en afbeeldingen in het schilderij omschrijven ook de tekst en de muziek; de vulkaan die ontploft en de kleur van de bloem is hetzelfde als de kleur van Ruby Woo.
Van de muziek en de mix hebben we een nieuwe versie gemaakt, en ons volledig door het schilderij laten inspireren.
De afwisseling van versnellen en vertragen vond ik heel erg passen bij de vibe die het schilderij me geeft. Een mix van ongemakkelijkheid en daarna weer mee kunnen zweven op de beat.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

957 Views
867 Dagen
9 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: ALEXA
Nummer: MENEN (remix)
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken