Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is The unknown dance van Giek_1 jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

The unknown dance - Giek_1

Kunstwerk: Zelfportret, Kunstenaar: J.H. Moesman, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Het schilderij kwam hard binnen op het moment van selecteren omdat ik in een break zit met iemand waarmee ik een zeer diepe, spirituele en romantische relatie heb. Een misschien wel onmogelijke relatie waarin een contante spiegel de emoties intensiveren tot op een hoogte dat enkel isolatie en zelfreflectie soelaas lijken te bieden. Waarna er vervolgens weer een stuk ego en karma losgelaten kan worden en er ruimte komt voor de dans van de liefde.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

751 Views
867 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Giek_1
Nummer: The unknown dance
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Zelfportret
Kunstenaar: J.H. Moesman
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk

Moesman beeldde zich af als weerspiegeling in de borst van de vrouw. Het is een verwijzing naar Jan van Eycks Arnolfiniportret, een verlovingsportret. Moesmans Zelfportret is er de wrange variant van. De schilder wilde zich verloven met een meisje, Lenie, maar haar ouders waren erop tegen. Lenie spoorde Moesman ertoe aan een schilderij te maken dat hun onmogelijke liefde zou verbeelden. Moesman liet zich inspireren door een foto van de sterfscène in een in die tijd bekend toneelstuk over dat onderwerp. Toen Lenie de verloving verbrak veranderde Moesman het schilderij: het bovenbeen verdween onder een vaalbruine rok waaruit een rode papaver steekt, het gezicht werd deels ontvleesd en de metalige borst werd toegevoegd.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit werk is te vergelijken met het verschil tussen een harde tekst en poëzie. In dit werk komen droom en werkelijkheid samen met een autobiografische ondertoon. Dit werk is heel suggestief en stelt ratio op de proef.’

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken