Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

In de Ankers - Tinnef

Kunstwerk: Cavallo e cavaliere, Kunstenaar: Marino Marini, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Het beeld raakt op meerdere manieren. Naast de stoere ruwheid van het materiaal en de vereenvoudigde vormen is dit beeld een beeld van een sterke dubbele beweging. Een combinatie van heel hard gas geven en tegelijkertijd heel hard in de ankers gaan. Losgeslagen vreugde maar ook weerstand, blokkade en versperring. Je paard schrikt en durft niet verder. Waarom? Wanneer je alles loslaat kom je soms op een punt waarin je volkomen los bent van alles en juist dan ontstaan er dingen die als vanzelf uit je komen. Je hebt het niet bedacht het komt er gewoon uit het enige dat je hoeft te doen is er een vorm aan te geven. Het lijkt buiten jou zelf om te gaan, het is een constante stroom tot het moment dat dit plotseling stopt. Je hoofd neemt het over van je gevoel en komt met redenatie en verontschuldiging bijvoorbeeld. Is dit de angst voor de vrijheid? Stel je voor dat je hoofd dit niet zou doen en je gevoel je totaal mee zou nemen waar zou je dan uitkomen? Een oorlog speelt zich op deze manier af in jezelf. De strijd tussen hoofd en hart, soms heftig, soms sluipend, maar die strijd is er altijd.
In het nummer ‘In de Ankers’ hebben we geprobeerd woorden, muziek en beelden hier aan te geven.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1792 Views
1337 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Tinnef
Nummer: In de Ankers
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Cavallo e cavaliere
Kunstenaar: Marino Marini
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je 
Een ruiter zit op zijn paard en steekt zijn armen in paniek in de lucht. Het paard gooit zijn hoofd in de nek en lijkt de man af te willen werpen. De ruiter lijkt overgeleverd aan de wil van het paard, niet bij machte om iets aan de nijpende situatie te veranderen.

Het verhaal achter het werk
Ruiterbeelden zijn het centrale thema in het werk van Marini. Het thema van paard en ruiter staat voor hem symbool voor het menselijk bestaan. In dit beeld wil Marini de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de mens laten zien. Hij zet de expressie van dit werk extra kracht bij door het houten beeld te beschilderen. Vooral de rode kleur springt eruit.  

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit kunstwerk toont een spannend en kwetsbaar tafereel. Alsof de tijd stil is gezet en de onvermijdelijke val van de ruiter ieder moment kan plaatsvinden. Of is er sprake van een misverstand en is dit eigenlijk een heel vrolijk beeld waarbij de ruiter zijn armen van plezier in de lucht gooit? We hopen dat dit kunstwerk de deelnemers van Art Rocks uitdaagt om hun eigen interpretatie vorm te geven in een spannende / kwetsbare of juist uitbundige muzikale compositie. 

Over de kunstenaar
Marino Marini sluit met zijn ruiterbeelden aan bij de Italiaanse kunstgeschiedenis, waarin ruiterstandbeelden van heersers een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd zet hij zich ook af tegen de fascistische kunst met haar sterke nadruk op macht en heerschappij. Hij maakt verschillende versies van de ruiterbeelden met elk hun eigen thematiek. Zo maakt hij beelden waarbij de ruiter ontspannen rechtop zit, waarmee hij eenheid wil uitdrukken. Daarnaast maakt hij ook beelden van steigerende paarden zonder ruiter en beelden als deze waarbij de ruiter de controle lijkt te verliezen. Deze staan voor hem symbool voor machteloosheid en verstoord evenwicht. 

 

Tags

Ruiterbeelden Kwetsbaarheid Machteloosheid

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken