Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Planets in your head - Tjilp

Kunstwerk: Planets in my head, Kunstenaar: Kunstwerk door Yinka Shonibare, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Wat ik mooi vind aan het werk van Yinka Shonibare is dat het met perspectief speelt. Je ziet een scene van een kind in een schoolbankje, klein en vertederend. Door de globe als hoofd en het patroon van de kleding die Afrikaans aandoet, maar uit Helmond komt en je op het verkeerde been zet, wordt de schaal vergroot en lijkt het over een groter verhaal dan dat van alleen een kind in het schoolbankje te gaan. Het gaat voor mij over standplaatsgebondenheid en hoe informatie kwetsbaar is omdat het aan ons fysiek is gekoppeld en de plek op de aardbol waar we leven. Over culturele identiteit. Wat ik tegen het kind in het bankje wil zeggen is dat je je niet moeten laten vastpinnen aan een opgelegde identiteit. Dat als je ver genoeg uitzoomt en terugkijkt, we allemaal een mix zijn en dat we dat zouden moeten vieren.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

5344 Views
2739 Dagen
61 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Tjilp
Nummer: Planets in your head
Genre: Overig
Kunstwerk: Planets in my head
Kunstenaar: Kunstwerk door Yinka Shonibare
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Een bijzonder kind (8-10 jaar) zit in een ouderwets schoolbankje. In zijn hand een goudkleurige griffel waarmee hij in het tafelblad gekrast heeft: “You can’t trust nobody”. Het kind heeft een pakje aan van 18de-eeuwse snit, maar de stof is 20ste-eeuws: het is Dutch Wax, een stof met in felle kleuren bedrukt katoen, van oorsprong voor de Afrikaanse markt gemaakt in de Nederlands textielfabriek Vlisco. Het hoofd van het kind is een hemelglobe. Maar de namen van sterren en planeten zijn vervangen door namen van schrijvers van over de hele wereld.

Waar gaat het over?

De Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare werkt altijd met Dutch Wax, zo ook bij dit werk. Hij ontdekte de stof op een markt in de Londense wijk Brixton. Het verhaal achter Dutch Wax fascineerde hem. Ooit werd het ontwikkeld door Nederlandse textielfabrikanten om een machinale versie van Indonesische batik te maken voor de Indonesische markt. Maar daar zat de Indonesische markt niet op te wachten. Wonderlijk genoeg werd de stof wel populair in West-Afrika. Het dragen van kleding met deze motieven werd in de tijd van de dekolonisatie zelfs een teken van Afrikaanse trots en onafhankelijkheid. 

Het werk is onderdeel van een serie werken over kunsten en wetenschappen. Elk werk verbeeldt een kind dat bezig is met onder meer vioolspelen (muziek), door een telescoop kijken (astronomie) of zoals hier schrijvend in een schoolbankje (literatuur). Met de wereldschrijvers op de hemelbol laat Yinka Shonibare het universele en diverse van de cultuur van de wereld zien, en de beperkingen van het Engelse en Nigeriaanse onderwijs waar eigenlijk alleen de schrijvers van de westerse wereld onderdeel vormen van het literatuuronderwijs.

Over de kunstenaar

Yinka Shonibare geniet de laatste jaren een groeiende internationale bekendheid met zijn tableaux vivants van in African print geklede historische figuren. Hij werd geboren in Londen (1962), verhuisde op zijn derde jaar naar Lagos, Nigeria. Typisch product van een post-koloniale Britse upperclass opvoeding en een Nigeriaanse achtergrond, belandde Shonibare begin tachtiger jaren in het bruisende Londense kunstleven. Hier werd hij zich bewust van de discrepanties tussen achtergrond, opvoeding en dagelijkse realiteit.

"Door Afrikaanse stoffen veelvuldig in zijn werk toe te passen en daarbinnen te verwijzen naar de Westerse (kunst)geschiedenis, stelt Shonibare vragen als: wat is culturele identiteit, wat is de erfenis van het koloniale verleden en hoe verhouden deze zich tot elkaar?" Tropenmuseum

Tags

Planets Literatuur Identiteit Kennis Multiculturaliteit You never can trust anybody

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken