Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Compositie 10 in Synthesizer en Kalimba - Stijn Sadée

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Ik ben al jaren gefascineerd door dit schilderij dus dit is een mooie gelegenheid. Het nummer is een combinatie van een melodie die de sfeer grijpt (sereen en funky) en een melodielijn geïnspireerd op de stijl, terug te horen in afwisselende plaatsingen van noten tov een ritmische noot. Abstracter wil ik dit thema het gevoel van golven geven (Mondriaan doet dat met zijn thema van lijnen) door noten iedere keer vertraagd op andere intervallen over elkaar te laten rollen. Qua soundshaping heb ik de tonen gemaakt van een synthesizer door cassetterecorder en een gesamplede Turkse fluit door een synthesizer om de lijn van mechanisch en menselijk te vervagen, wat ik terug zie in het schilderij. Tot slot heb ik er een groove onder gezet (deels gesamplede golven), het schilderij heeft ook iets groovy's en omdat mn vriendin in de badkamer begon te dansen (dan kan je het niet weg laten).


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2217 Views
2540 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Stijn Sadée
Nummer: Compositie 10 in Synthesizer en Kalimba
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken