Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Kraaienpoten - Roeland Dol

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Van het lege doek naar een voltooid schilderij, van stilte naar stilte. Je begint met een idee, een tint, een klank, een theorie of een visie. Dan ga je aan de gang en valt het anders uit. Je moet bijwerken, redderen, improviseren.

Wat me `Compositie 10' binnentrok, is het scherpe, hakige, zwart-witte. Daarna intrigeerden me de zachte ovalen vatting, de grijstinten. Had Mondriaan dit voor ogen toen hij begon?

`Kraaienpoten' bestaat uit negen driekwartsmaten, waarin drie scherpe melodieën op elkaar inhaken. Eén voor één breken ze uit hun strakke korset, gaan ze variëren. Ze botsen en schuren, zoeken en mijden elkaar. Geleidelijk keren ze terug tot hun melodie, herstellen ze de harmonie van het beginpunt: het is voltooid, nu is het weer stil.

`Kraaienpoten' had op ontelbare manieren anders kunnen uitvallen. Misschien geldt dat ook voor `Compositie 10'. Ik geloof dat Piet wel van jazz hield.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2243 Views
2136 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Roeland Dol
Nummer: Kraaienpoten
Genre: Jazz
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken