Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Golfbrekers - Maaike Peters, Ariadne Verstegen en Isabelle van Dooren

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

De uitgestrektheid van de oceaan, golfbrekers in de nacht:
hun ritme inspireert tot een percussieve klankwereld, de ritmische puls van brekende golven en de levendigheid van de bruisende zee.

Mondriaan zocht naar een manier om het evenwicht tussen de horizontale en verticale vlakken in de natuur zo zuiver mogelijk weer te geven; hij wilde het lijnenspel van vormen in hun essentie portretteren.
In onze compositie volgen we zowel de lijnen van dit schilderij als de levensloop van Mondriaan.

De cello start met een ritmische beweging - kort en begrenst zoals de zwarte lijnen in het vlak - en eindigt met een melodische lijn:
in zijn latere werken kwam Mondriaan tot de ontdekking dat een lijn eigenlijk ook een vlak is, een ruimte.

In dit stuk zit ook een Boogie Woogie-thema verweven: een verwijzing naar deze stroming binnen de jazz waar Piet Mondriaan later
- in het nachtleven van New York - graag op danste.


Links van de artiest: Website

Details

2708 Views
2539 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Maaike Peters, Ariadne Verstegen en Isabelle van Dooren
Nummer: Golfbrekers
Genre: Klassiek
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken