Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Pianistic - Baragan

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Muziek communiceert gevoel. Net als beeldende kunst trouwens. Hoe fascinerend is het dat abstractie, minimalisatie en herhaling deze emotionele stroom van versterken?

Mondriaan liet dit zien als pionier in de beeldende kunst. In de muziek, veelal binnen de *minimal music*, waren het bijvoorbeeld Simeon ten Holt en Steve Reich. Met eenvoudig basismateriaal, herhaling & versmelting creëerden ze een emotionele hoogtepunten.

In ‘Compositie 10 in zwart wit’ gebruikt Mondriaan slechts horizontale en verticale lijnen. Het geheel is ondanks deze strikte beperking niet minder overweldigend. Het lijkt erop dat onze hersenen veel plezier hebben om dat wat weggelaten is op een poëtische manier weer in te vullen.

In mijn compositie ‘Pianistic’, laat ik, geïnspireerd door de horizontale en verticale lijnen van Mondriaan, de linker- en rechterhand op de piano eenvoudige patronen spelen, die door herhaling, subtiele verandering en tegenstelling samenvloeien tot een groter geheel. Daardoor kun je je laten meevoeren. Het water, de golven, en de houten palen die ooit de inspiratie vormden voor 'Compositie nr. 10' nemen je zo mee naar een nieuwe, poëtische wereld.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2987 Views
2148 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Baragan
Nummer: Pianistic
Genre: Klassiek
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken