Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Part Of Something Else - Instrumental Disorder

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

In Compositie 10 in zwart wit, of, Pier en Oceaan, zien wij de strepen symbool staan voor onze levenspaden, die van elkaar verschillen en kris kras door elkaar heen lopen. We proberen allemaal onze eigen definitie, een doel te geven aan ons leven.

We zien de wereld om ons heen, maar we snappen haar niet, omdat het menselijke vermogen van nadenken een limiet heeft. Pier en Oceaan verbeeldt de versimpelde blik die de mens op de natuur heeft. We kunnen haar complexiteit niet begrijpen, waardoor ze chaotisch overkomt. We zijn gevangenen van onze eigen onwetendheid.

Het geluid wat u in het begin en eind hoort is een directe vertaling van het schilderij naar geluid. Zie het als een scan van het schilderij van links naar rechts, waarbij elke strook pixels zijn eigen toonhoogte heeft.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

3119 Views
2537 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Instrumental Disorder
Nummer: Part Of Something Else
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken