Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

One Breath - Liloe Rix

Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit , Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Ik las de woorden ‘ harmonie en ritme’ en ik hoorde gelijk klanken in mijn hoofd, dus ik sloot mijn loopstation aan zo snel als het kon en begon te loopen. Daar kwam gelijk een harmonie en ritme uit wat de basis van het nummer is geworden.
Als ik aan de zee denk, denk ik aan een soort meditatie, dat geluid van de zee gaat maar door en daar wordt ik erg rustig van.
Het spreekt me heel erg aan hoe Mondriaan de tegenpolen probeert samen te brengen. Zwart, wit. Horizontaal, verticaal. Zo ben ik zelf heel erg bezig met yoga op dit moment waar het ook om tegenpolen gaat. Donker, licht. Yin, yang.
Dus het is een nummer geworden zoals de zee, waar ik de rust en de balans probeer op te zoeken.
PS. Alles is live opgenomen met mijn loopstation.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3014 Views
2120 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Liloe Rix
Nummer: One Breath
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Compositie 10 in zwart wit
Kunstenaar: Kunstwerk door Piet Mondriaan
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?

In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Ritme Tegenpolen Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken