Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is A little Lightness van Mummy's a tree jouw favoriet? Stem nu!

A little Lightness - Mummy's a tree

Kunstwerk: Zelfportret als mens, Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Deze man houdt zich niet meer koste wat het kost overeind. Hij heeft zijn hoed of pruik afgezet en legt zijn hoofd te rusten op de tafel, omarmt de tafelpoot met zijn ene arm, laat de andere hangen en geeft zich over aan de zwaarte. Even niks, alleen verstilling. Dit sta je jezelf alleen toe in een onbespied moment. Wat een ruimte geeft dat. Een onverwachte lichtheid ziet kans door te breken. Wellicht gevolgd door een bulderende lach. Je ziet het gebeuren. Maar zover is het nog niet. We zitten nog op het nulpunt.

Deze spanning, dit onevenwicht wordt benadrukt door het gekozen perspectief, dat het hoofd van de man centraal stelt, maar tevens de vierde tafelpoot lijkt te doen verdwijnen en het schilderij een bijna komisch karakter geeft.

Het lied verhaalt van het moment na het nulpunt en geeft het werk een nieuwe dimensie.


Links van de artiest: Facebook

Details

2967 Views
1438 Dagen
17 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Mummy's a tree
Nummer: A little Lightness
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Zelfportret als mens
Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?

Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. 

Over de kunstenaar

Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" Barend Blankert (1941)

Tags

Eenzaamheid Fantasie Melancholie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken