Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Alleen van Martin Reekers jouw favoriet? Stem nu!

Alleen - Martin Reekers

Kunstwerk: Zelfportret als mens, Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Het schilderij ‘zelfportret als mens’ roept bij mij een beklemmend beeld van eenzaamheid op. Zo eenzaam dat je schaduw je enige gezelschap is aan wie je je grappen vertelt, zo eenzaam dat je het op een zuipen zet om dat te vergeten en waarbij je jezelf zo verdooft dat het lijkt alsof niet jij, maar je schaduw het volgende glas inschenkt. Zo eenzaam dat je je ervoor schaamt en blij bent dat niemand ziet dat je het bent. Het enige voordeel van eenzaamheid is dat niemand je dan ziet, schrijf ik in de tekst.

Details

2013 Views
1475 Dagen
28 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Martin Reekers
Nummer: Alleen
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Zelfportret als mens
Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?

Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. 

Over de kunstenaar

Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" Barend Blankert (1941)

Tags

Eenzaamheid Fantasie Melancholie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken