Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Solitude van SERENDIB jouw favoriet? Stem nu!

Solitude - SERENDIB

Kunstwerk: Zelfportret als mens, Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert, Museum: Drents Museum

Over de inzending

“Solitude” (eenzaamheid, verlating) werd geïnspireerd door “Zelfportret als mens” bij Barend Blankert. Bij zien van dit schilderij moet ik aan mijn vader denken. Hij was een denker, een filosoof en een eenzame alcoholist. In 1989 ben ik zonder mijn familie de oorlog in Sri Lanka gevlucht en in Nederland terecht gekomen. 6 maanden na aankomst in Nederland is mijn vader op 54 jarige leeftijd onverwachts overleden. Omdat ik toen nog geen legale status in Nederland had kon ik niet terug voor zijn begrafenis. Nu bijna 26 jaar later, ondanks een zeer succesvolle carrière als een arts in Nederland, heb ik nog steeds veel verdriet als ik hieraan denk. Toen ik recent terug kwam na een emotionele bezoek naar Sri Lanka heb ik dit schilderij gezien en geïnspireerd geraakt om deze tekst en muziek te schrijven.

“You are here I touch your hand and time seems to flow and I am young again”


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2518 Views
1497 Dagen
11 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: SERENDIB
Nummer: Solitude
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Zelfportret als mens
Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?

Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. 

Over de kunstenaar

Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" Barend Blankert (1941)

Tags

Eenzaamheid Fantasie Melancholie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken