Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Table For One van Lost Bear jouw favoriet? Stem nu!

Table For One - Lost Bear

Kunstwerk: Zelfportret als mens, Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Zelfportret als mens. Een welbekende houding voor mensen zoals wij. Gezeteld met een hoofd zo zwaar dat het hoofd niet anders wil dan hangen. Zo zwaar dat het niets anders wil dan rusten op het tafelblad. Een houding waarbij de zielepijn het hoofd verlaat via de tafelpoot, door de vloer en terug omhoog door de stoelpoten via het zitvlak zijn weg terugvindt naar het hoofd. Een spiraal die zowel neerwaarts als opwaarts is. Een houding die bij een gering gevoel van verlichting resulteert in een rechte rug en een voorwaartse blik. Een houding die ideaal is om een zelfportret (als liedje) te schrijven, of, zoals voor Barend, om een zelfportet (als mens) te schilderen.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1888 Views
1465 Dagen
16 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Lost Bear
Nummer: Table For One
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Zelfportret als mens
Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?

Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. 

Over de kunstenaar

Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" Barend Blankert (1941)

Tags

Eenzaamheid Fantasie Melancholie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken