Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is De man bij het spoor van Jeroen jouw favoriet? Stem nu!

De man bij het spoor - Jeroen

Kunstwerk: Zelfportret als mens, Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Toen ik in het Drents Museum liep en ik dit schilderij zag wist ik meteen dat dit hem moest worden. De grauwe sfeer sprak me het meeste aan. De man zat er helemaal doorheen. Ik heb de dagen hierna geprobeerd op papier te krijgen wat er in mijn interpretatie aan de hand is. De man in het schilderij is het einde nabij. In het nummer wil de man zelfmoord plegen. Zijn hoofd doet een laatste reddingspoging en sluit de man op in de kamer met vier muren zoals afgebeeld in het schilderij van Blankert. Hier kan hij nadenken over zijn leven zonder alle ruis zoals drugs.

Details

1708 Views
1445 Dagen
15 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Jeroen
Nummer: De man bij het spoor
Genre: Spoken Word
Kunstwerk: Zelfportret als mens
Kunstenaar: Kunstwerk door Barend Blankert
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?

Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. 

Over de kunstenaar

Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" Barend Blankert (1941)

Tags

Eenzaamheid Fantasie Melancholie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken